Membina Generasi Harapan

Siri Semarak Ramadhan 7

AMALKAN 6 ADAB PUASA

MENJAMIN HIKMAH DAN RAHSIANYA

_____________________________________________________________________________________________________________

Hikmah dan rahsianya berpuasa tidak akan diperolehi sekiranya tidak dipelihara adab-adab puasa dengan sebaik-baiknya. Maka adab-adab puasa itu antaranya ialah: 

PERTAMA:Menjauhkan diri daripada segala bentuk perkara yang merosakkan pahala puasa, menjauhkan diri daripada mengumpat, mencela, mencaci, menista dan seumpamanya.

Diriwayatkan oleh Al-Thabrani dari Abu Ubaidah bahawa Rasulullah S.A.W. bersabda: “Puasa itu Junnah ( perisai ) selama ia tidak dirosakkan dengan dusta dan umpat”  Diriwayatkan oleh Ibnu Khuzaimah dari Abu Hurairah dan Al-Thabrani dan Ibnu Umar bahawa Rasulullah bersabda:“Beberapa ramai orang yang berpuasa, hasil yang diperolehi daripada puasanya hanyalah lapar dan dahaganya sahaja. Dan berapa orang yang sembahyang malam, hasil yang diperolehi darinya hanyalah berjaga malam sahaja.”  

KEDUA: Mengurangkan makan dan minum sewaktu berbuka dan bersahur.

Orang yang berpuasa tidak akan dapat faedah berpuasa apabila gelojoh sewaktu berbuka dan sewaktu bersahur. Penyediaan makanan yang berlebihan dan lebih istimewa pada bulan puasa berbanding bulan-bulan yang lain, membuka ialah jalan untuk menambah selera dan memenuhi hawa nafsu. Maka puasa tiada lagi berfungsi sebagai pemotong hawa nafsu atau mematahkan syahwat yang berlebihan. 

KETIGA: Mengurangkan tidur  terutama di siang hari.

Kebanyakan antara kita mencari-cari jalan untuk tidur agar tidak keletihan berpuasa. Ini boleh menghilangkan rahsia dan hikmah puasa yang sebenarnya. Sepatutnya, keletihan dan kesusahan yang harus kita harungi dan kita hayati. 

KEEMPAT:Menahan hati daripada memikirkan keinginan–keinginan yang remeh dan urusan–urusan yang tidak baik.

Kita juga kerap memikirkan persediaan-persediaan menyambut hari raya yang kadangkala lebih banyak diselaputi kemewahan. Sepatutnya puasa mendorong kita menghindari sikap itu. 

KELIMA:Sentiasa memikirkan azab akhirat dan memikirkan seksa neraka.

Hendaklah kelaparan dan kehausan itu mengingatkan kita tentang kelaparan dan kehausan ahlul mahsyar pada hari akhirat yang sangat dahsyat. 

KEENAM: Mencambahkan rasa cemas dan berharap kepada keampunan dan kasih sayang Allah Taala.

 Kita tidak mengetahui sama sekali, apakah puasa kita diterima oleh Allah atau ditolak. Puasa tanpa adab dan tatasusila samalah ertinya kita makan tanpa zat dan khasiat.

Advertisements

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s