Membina Generasi Harapan

GEJALA ROGOL DAN PENYELESAIANNYA MENURUT PANDANGAN PROF DARI UM ?????

Tahun 2004, saya  terpilih menyertai penal discussion  bersama  15  orang professor  UM dalam berbagai bidang selama 2 hari di Port Dickson  isunya berbunyi  : Gejala rogol dan penyelesaiannya. Saya  nak qoute beberapa  insiden dlm perbincangan tersebut muga2 ia menjadi sedikit pedoman arah tuju  kita.

               Dlm membicarakan bagaimana menangani gejala rogol, seorang senior  lecturer (muslim) mencadangkan supaya kita hidupkan budaya pergaulan antara lelaki  dan perempuan kerana selalunya rogol ini berlaku bila tiada pergaulan rapat!!  Saya menentang idea tersebut kerana bagi saya  itu adalah muqaddimah  zina., jangan kita nak elak rogol tapi kita galakkan budaya mungkar lain.

 Bangun seorang professor (muslim) mencadangkan supaya perempuan  yang pergi couple bawa penyembur spt Redsect, shelltox dsbnya. katanya bila  si lelaki nak selak kain ke(kecenderungan nak merogol), sembur redsect tadi!!
             Betul2 memalukan anugerah professor yang ada padanya, berfikir lebih kecil dari otak seekor nyamuk.   Saya  bangkang idea tersebut,  saya  kata idea tong sampah,

Saya tanya semua ahli panel, siapa di kalangan ahli panel yang muslim (ada juga penalis  bukan muslim) yang berani mencabar hukum tuhan yang menegah lelaki perempuan  bukan muhrim duduk berduan2… tahu apa respon? VC ketika itu (muslim) berkata kpada saya: you idea is very extreme!!! (pandangan yang amat fanatik dan melampau) Seorang Professor (muslim)bangun mencadangkan supaya cadangan  saya itu ditolak dan ditukar ke agenda lain. seorang senior lecturer (muslim) pula  menyokong kerana katanya dlm konteks UM yang ada berbagai bangsa, idea menghalang coupling  ini tidak praktikal.. dan menambah lihat bangsa lain (china dan india) kurang rogol katanya (wpun beliau lupa mereka tu tak payah rogol kerana dah duduk serumah dan  amalkan seks sebelum nikah).  

 Mujurlah seorang Professor dari Perubatan, Prof Hussain Habil  (saiketrik) bangun membantah dan meminta perkara tersebut tidak dibuang dari  perbincangan, malah dijadikan cadangan resolusi.
             Pada  sebelah petang hari yg sama, Prof Madya  Dr Raihanah Abdullah  bentang tentang hukum zina dan menyebut secara spesifik larangan Allah entantg berdua- duaan melalui hadith Nabi saw. Tuhan maha kaya. Puak2 tadi tu tidak pula regret  akan apa yng mereka kata di sebelah pagi, malah cool sahaja.

 Konklusi: Iingat apa agaknnya resolusi dari perbincangan  tersebut? Resolusi dihantar kepada Menteri Wanita, Shahrizat, tidak  menyebutkan langsung paper Raihanah, tidak juga pandangan  saya , tidak juga pandangan  Prof Hussain. Yang mereka cadang antaranya ialah tempoh penjara maksimum 20  tahun tidak cukup, sebatan tidak berkesan. dicadangkan tambah tampoh penjara (supaya  perogol lebih lama makan nasi free dalm penjara!!, kemudian keluar merogol  semula).

.
 
Tulisan :

Sahabat Seislammu , Kuala Lumpur

Advertisements

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s