Membina Generasi Harapan

Isu Palestin Terus Dijulang

PWTCdipenuhiumatIslamyangprihatin

Kuala Lumpur, 9 Mei – Usaha memperjuangkan isu Palestin di kalangan rakyat Malaysia kini melalui dimensi yang baru dengan penganjuran ‘Konvensyen Berakhirnya Agenda Zionis’ hari ini. Syabas diucapkan kepada Aman Palestin Berhad dan Persatuan Belia Islam Nasional (PEMBINA) atas kejayaan membawa agenda ummah ini ke pentas Dewan Merdeka, Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC).

Konvensyen ini adalah manifestasi keyakinan dan kesatuan umat Islam dalam berhadapan dengan agenda musuh yang sedang munuju detik-detik kehancuran. Demikian tegas Ustaz Abdullah Zaik Abdul Rahman, Pengerusi Aman Palestin dan Presiden Ikatan Muslimin Malaysia (ISMA), semasa berucap di hadapan lebih 3000 peserta yang hadir dari seluruh pelosok tanahair.

Majlis perasmian ‘Konvensyen Berakhirnya Agenda Zionis’ ini telah disempurnakan oleh Sahibus Samahah Dr Juanda bin Jaya, Mufti Negeri Perlis. Beliau juga sempat merakamkan penghargaan kepada Aman Palestin dan PEMBINA atas inisiatif untuk menyedarkan masyarakat terutama golongan belia akan kepentingan Palestin di sisi umat Islam.
BarisanVVIP

Kesungguhan pihak penganjur terbukti dengan kehadiran tokoh-tokoh antarabangsa dalam isu Palestin ini iaitu Dr. Azzam al-Tamimi (Pengarah Institute of Islamic Political Thought, London), Dr. Mohsen Saleh (Pengarah Besar, Pusat Penyelidikan dan Pengajian Az-Zaytouna, Lubnan) dan Dr. Roslan bin Mohd Nor (Penerima Anugerah Akademik Institut Al-Makhtoum 2003 & 2006, PhD in ‘Islamic Jerusalem Studies’, Aberdeen University Scotland). Pembentangan kertas kerja yang cukup menarik dan informatif membuatkan para hadirin enggan berganjak dari tempat duduk masing-masing sehinggalah ke petang.

ISMA mengucapkan tahniah kepada Aman Palestin dan PEMBINA atas kejayaan menganjurkan ‘Konvensyen Berakhirnya Agenda Zionis’ ini. Semoga konvensyen ini berhasil membuka perspektif baru dalam mengarus perdanakan agenda perjuangan isu Palestin di kalangan rakyat Malaysia.

Wartawan Media ISMA

Sumber: ISMA Web

Advertisements

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s