Membina Generasi Harapan

Little Star 1: Lembaran Baru 2010 Kelab Simba dan Jasmin (NAZIM)

Pada 23 Januari 2010 Kelab Simba dan Jasmin telah memulakan programnya dengan  Program Little Star 1 bermula jam 9 hingga 11.30 pagi di Tadika Nazim Bestari Sungai 2. Dengan peserta seramai 24 orang program berjalan dengan lancar. Simba-simba dan bebunga jasmin menyahut cabaran para pelaksana program dan  terpancar kegembiraan serta kepuasan dalam diri mereka.

Program bermula dengan taklimat dan tazkirah oleh Ustazah Munirah sebagai pengarah program. Ustazah Munirah dengan bersemangat menceritakan tentang NAZIM kepada peserta serta memberi sedikit nasihat dalam sesi tazkirahnya.

Program diteruskan kepada pengisian yang bertajuk ‘Kebesaran Allah’ disampaikan oleh Cikgu Nurul Akmar. Peserta dilihat teruja dengan nasyid yang digunakan oleh Cikgu Nurul Akmar untuk menceritakan tentang kebesaran Allah. Para peserta juga diuji kebolehan melukis dengan disuruh melukis alam kebesaran Allah.

Peserta juga diuji bacaan dalam solat. Mereka dibahagi kepada beberapa kumpulan dengan dibimbing oleh seorang fasilitator bagi setiap kumpulan.

Bagi merehatkan minda buat seketika, peserta lelaki bermain bola sepak di perkarangan tadika. Di sini dapat dilihat ketangkasan simba mengelecek dan menampan bola. Aktiviti seterusnya adalah kemahiran diri. Peserta diminta menyiapkan makanan dan minuman sendiri. Menu utama adalah sandwich sardin dan air bandung berkarbonat. Begitu teruja para peserta menyiapkan juadah mereka.Pasti mereka tidak sabar untuk menunjukkan kebolehan mereka di rumah pula.

Program diakhiri dengan peserta bersalam-salaman dengan rakan-rakan dan kembali ke rumah masing-masing dengan semangat baru.

Advertisements

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s